2013. szeptember 25., szerda

Családi napközi a dolgozóknak


Nem könnyű feladat a munkát és a karriert összehangolni. A bölcsődék, óvodák teltházzal működnek, sokszor pedig a nagy távolság okoz gondot a munkába járó szülőknek.

Törvény biztosítja, hogy a kismamák, megszakítva gyermekgondozási idejüket, vállalhatnak munkát.
De a törvényhozók, a kerekasztal-beszélgetések jeles képviselői, a paragrafusok mögötti tisztségviselők arra nem tudnak választ adni, hogy ki vigyázzon a gyerekre. Bölcsődéből pedig krónikus hiány van, mióta a 90-es években csak a fővárosban megszüntették a bölcsődék felét, mivel a bölcsődés korosztály létszáma kétharmadára csökkent.
Az is igaz, hogy a gyermekvédelmi törvény 1997 óta előírja: a települési önkormányzatoknak kötelező feladata a napközbeni gyermekellátás.
De bölcsődét létesíteni bizony nem olcsó mulatság. Egy bölcsődei hely négymillió forint, éves fenntartása is legalább egymillió.
A bölcsődék kihasználtsága jelenleg mindenütt meghaladja a száz százalékot. Köztudott, hogy közelharc folyik a férőhelyekért, szinte a gyerek megszületése előtt már sorban állnak a kismamák, hogy előjegyeztessék, lefoglalják a helyet.
Bár a családi napközi intézménye jó néhány külföldi országban bevált és megszokott, kedvelt, színesíti a gyermek elhelyezési lehetőségeket, nálunk sokan ellene vannak, csak nincs rá elfogadható indok, hogy miért.
Dániától Németországig sok helyen jól működik ez az intézmény.
Nálunk a rászoruló gyermekeknek csupán tíz százaléka jut be a hagyományos bölcsődébe.
A különleges szolgáltatásokat nyújtó magánbölcsődékben csak igen kevesen képesek elhelyezni gyermeküket, mert havi 80-100 ezer forintba kerül.
A különórákat, tornát, nyelvórát, úszást, lovaglást borsos áron kell honorálni, nyilvánvaló, hogy ezek a vállalkozások leginkább a pénzről szólnak, és tömegigényeket nem elégíthetnek ki.
A családi napközi egyrészt azért kedvező megoldás - még akkor is, ha a szükség, a ki nem elégített igények hozták létre - mert öt-hét gyerek szakképzett felügyelet alatt van, amíg az anya dolgozik.
Az sem mellékes, hogy akik vállalják a napközikben a munkát, azok is fizetett elfoglaltságot találnak.
Ez rendkívül rugalmas rendszer.

Ha a szülő azt kéri, fél napra vigyáznak a gyerekre, ha egész napra kéri, az is megoldható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.